Recommended if You Like
Johann Christian Bach Wolfgang Amadeus Mozart Franz Joseph Haydn

Genres You Will Love
Moods: Mood: Intellectual Folk: Folk-Rock Classical: String Quartet Classical: Contemporary Hip-Hop/Rap: Hip Hop

By Location
Romania

Links
faceboock Instagram MySpace Twitter YouTube Sell your music everywhere

Florin Chilian

Biografie
Florin Chilian s-a născut la sfârșitul anului 1968 în București.

Familia
Provine dintr-o familie dezorganizată, părinții fiind despărțiți. De mic s-a confruntat cu nevoile și lipsurile.
Are o soră mai mare, Mihaela, de care a fost separat în copilărie și cu care s-a reîntâlnit în adolescență.[1][2]

La vârsta de 12 ani se orientează către sport. Se înscrie la Clubul de ciclism Stirom București unde ajunge multiplu campion național de ciclism între anii 1981-1985 la probele șosea, pistă, contratimp individual și pe echipe. Cariera de ciclist de înaltă performantă avea și ea constrângerile ei ca de exemplu faptul că ar fi trebuit să-și continue studiile liceale la seral pentru a putea participa la antrenamentele intensive.[1][3][2]

Educație
A absolvit liceul Matei Basarab din București 1987.[4][1]
Chilian are doar o diplomă de liceu pe care este mentionată specializarea „mecanic, întreținere mașini și utilaje”.[2]
Nu are studii muzicale, declarându-se autodidact.[4][1]

Cariera artistică muzicală
În anul 1985, participând ca spectator la un concert Valeriu Sterian și Compania de sunet, în a cărui deschidere cânta domnul Doru Stănculescu cu a sa melodie Shambala, se simte atras de înțelesurile acelei melodii care îi va schimba viața. Decide să renunțe la cariera sportivă și să învețe să cânte la chitară. Omul care i-a îndrumat primii pași în muzică a fost un prieten din copilărie, Marcel Condruz, care l-a învățat primele acorduri de chitară.[1][2]
În cadrul liceului Matei Basarab a facut parte din brigada artistică. Apoi a înființat formația Rubin, participând ca voce și chitară, alături de Mirela Păun(voce și chitară), Adrian Năstase(chitară bas), Dan Cimpoieru(baterie). Cu Rubin și brigada artistică a câștigat Premiul I la Festivalul Național „Cîntarea României” între anii 1984 și 1987.[1][3]
După treapta a 2-a, în 1985 și după renunțarea la sport, pentru a își asigura traiul s-a angajat ca tehnician la Valeriu Sterian.[1][3] Primul său concert solo pe o scenă a fost în 1986 la Clubul Universitas. Atunci domnul Mircea Vintilă i-a împrumutat chitara sa în cadrul unui concert Mircea Vintilă și Valeriu Sterian.[2]
În 2001, la 33 de ani, cu prețul unor mari sacrificii financiare personale, reușește să își lanseze primul album „Iubi - Interfața la realitate“ care inițial a fost refuzat de toate casele de discuri din România. În cele din urmă reușește să îl pună pe piață cu ajutorul domnului Romulus Arhire, la casa de discuri Soft Records. Albumul este foarte bine primit de publicul din zona underground. Cu ajutorul benevol al unui om pe care urma să-l cunoască după mulți ani (Teodorescu Alexandru a.k.a. „Oase“ din Buzău ) albumul a devenit foarte cunoscut în lumea underground, Florin Chilian fiind solicitat pentru primul său concert ca artist profesionist în București în anul 2002. Totuși albumul, la epoca sa, nu a fost difuzat de rețelele de radio și televiziune. El conține hiturile „Iubi“ și „Chiar dacă“.
În 2004 semnează un contract cu casa de discuri Roton iar în luna septembrie a aceluiași an lansează cel de-al doilea album „Zece Porunci, raport despre starea națiunii, 1989-2004. Primul pas“, album ce conține hit-ul „Zece“. Albumul este bazat pe interpretarea muzical-laică a celor 10 Porunci biblice, Florin Chilian fiind primul și singurul om care a pus Cele zece porunci pe muzică, de 2000 de ani încoace. Timp de 4 ani, rețelele de radio și televiziune au refuzat difuzarea melodiei „Zece“ pe motiv ca acest tip de muzică, doar voce și pian, „țineau de secolul XVI“.[5] Aceasta până când Giovanni Francesco, managerul canalului MTV România, a decis să difuzeze melodia „Zece“ cu riscul de a-și pierde funcția. Succesul a fost instantaneu, melodia Zece ajungând pe prima poziție a topurilor MTv pentru o lungă perioadă de timp. Piesa „Zece“ a reușit pâna la urmă să fie difuzată pe toate canalele de radio și TV iar pe YouTube este prima melodie românească ce a reușit să facă primul milion de vizualizări și să atingă ulterior peste 10 milioane de vizualizări.[5] Artistului i se conferă „Discul de aur“ și „Discul de platină“ pentru vânzari de către casa de discuri Roton.[6]
În 2007 reediteaza primul album „Iubi - Interfață la realitate“ și, la o lună de la lansare, i se conferă „Discul de aur“ și „Discul de platină“ pentru vânzări de către casa de discuri Roton.[7]
În iunie 2010 lansează cel de-al treilea album „Autistul, nu-l mai goniți pe Brâncuși!“, album care în scurt timp atinge un nivel record de vânzari. Artistului i se conferă „Discul de aur“ și „Discul de platină“ pentru vânzări de către casa de discuri Roton. [8][9]
În anul 2015 reziliază contractul cu Roton. Își creează propria casă de discuri cu ajutorul artistei Alina Manole.
În 2017, lansează albumul „Pre@Clasic“ la editura „Luna PR & Events“.[10] Pre@Clasic este o reinterpretare a muzicii clasice, albumul fiind gândit și scris în totalitate petnru cvartet de corzi - muzică de cameră și voce. Prin acest album, el inventează un nou gen muzical ce îmbină pop-ul cu muzica preclasică.[11][12]

Între anii 2005-2009, la sugestia domnului Florian Pittiș, a prezentat la Radio România Tineret o emisiune tip talk-show.[13]

Între anii 2007-2009, la invitația domnului Marius Tucă, a avut propria rubrică în Jurnalul Național, semnând săptămânal un editorial.[14]

A mai semnat editoriale în ziarul Cotidianul.

Este cunoscut drept unul dintre artiștii români care s-a implicat activ și constant în numeroase acte de caritate, mare parte din câștigurile obținute prin muzică fiind donate celor care aveau nevoie.[15][15] [16] [17] [18] [19][20]

Pentru totalitatea operelor sale muzicale este compozitor, textier și interpret.[21]

Este membru al Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și din Marea Britanie.[22]

Premii și distincții
Locul I la Festivalul de muzică folk Om Bun [23] [24][1]
Premiul I și Marele premiu la „Festivalul internațional de muzică folk - Ungheni“, Republica Moldova
Albumul „Iubi - Interfață la realitate“ Discul de aur, Discul de platină [8][9]
Albumul „Autistul, nu-l mai goniți pe Brâncuși!“ Discul de aur, Discul de platină [25]
Albumul „Zece Porunci, raport despre starea națiunii, 1989-2004. Primul pas“ Discul de aur, Discul de platină [6]
Premiul „Romanian Music Awards Best Male“ 2008 Florin Chilian cu melodia „Chiar dacă“ de pe albumul „Iubi - Interfață la realitate“ [26]
Premiul „Albumul anului 2017“ pentru „Pre@Clasic“ decernat de către Radio România Actualități [27]
Creații muzicale importante
Zece
Chiar dacă
Iubi
Nevastă-mea
Imnul de stat
Discografie
2001 - Iubi - Interfață la realitate
2004 - Zece Porunci, raport despre starea națiunii, 1989-2004. Primul pas
2010 - Autistul, nu-l mai goniți pe Brâncuși!
2017 - Pre@Clasic
2019 - PlânSuRâsul
2001 - Iubi - Interfață la realitate

Ursitoare
Lumi albe
So why
Vecina de sus
Iubi
Cântecul lui Tănase
Întoarce-te când dorm
Salvează-mă de mine
Chiar dacă...
Taxe
Pașaport pentru suflet
2004 - 10 porunci. Raport despre starea națiunii 1989-2004. Primul pas

Intro
Porunca 1 - Să n-ai alți Dumnezei! - Ca-n viață...
Porunca 2 - Să nu-ți faci chip cioplit! - Atac la persoană
Porunca 3 - Să nu iei numele Domnului în deșert! - Viața lui Petre Țuțea
Porunca 4 - Amintește-ți de ziua Domnului și nu munci! - Luni
Porunca 5 - Cinstește-ți părinții! - Fugi!
Porunca 6 - Să nu ucizi!
Porunca 7 - Să nu preacurvești! - Suflete de slugă
Porunca 8 - Să nu furi! - Undeva la mijloc
Porunca 9 - Să nu minți! - Cântecul avocatului
Porunca 10 - Să nu râvnești! - Neam de eroi
Zece
2010 - Autistul, nu-l mai goniți pe Brâncuși!

Ca o respirație
Ai grijă de tine!
De-ai putea
Sens interzis
Dacă de ce
Viața ca o curvă
Toate… toate…
Cine minte
Privește-n jur
Atât de rar
Oameni singuri
Ai grijă de ea!
Respirând
Ai grijă de tine(Radio Edit)
2017 - Pre@Clasic

Chiar dacă... - Quartet
Chiar dacă... - Quintet
Întoarce-te când dorm... - Quartet
Întoarce-te când dorm... - Quintet
Viața ca o curvă - Quartet
Viața ca o curvă - Quintet
Oameni singuri - Quartet
Oameni singuri - Quintet
Ceapa vieții mele - Quartet
Ceapa vieții mele - Quintet
Iubi - Quartet
Iubi - Quintet
Lumi albe - Quartet
Lumi albe - Quintet
Șaveica de la Sarica Niculițel - Quartet
Șaveica de la Sarica Niculițel - Quintet
Zece - Quartet
Zece - Quintet
Să nu ucizi! - Quartet
Să nu ucizi! - Quintet
Colț de lup - Quartet
Colț de lup - Quintet
Dragostea mea - Quartet
Dragostea mea - Quintet
Să nu furi! - Quartet
Să nu furi! - Quintet
Nu mai beau - Quartet
Nu mai beau - Quintet
Termopane - Quartet
Termopane - Quintet
Ursitoare - Quartet
Ursitoare - Quintet
2019 - PlânSuRâsul

Cer am fost
Nevasta mea
Valuri
Imnul de Stat
Cădere în Rai
Un arici pe-un câmp de maci - Repetiție
Dor de tine
Nu mai beau!
Tot ce sunt eu
Ceapa vieții mele
Dragostea mea
Un arici pe-un câmp de maci - Simfonic
Un arici pe-un câmp de maci - original version
Tot ce sunt eu - extended play
Dragostea mea - work in progress
Valuri - Chitara - work in progress
Nevasta mea - Club mix - Ștefan Elefteriu
Filmografie
Seriale TV
Cu un pas înainte (2007) ProTV.[28]
Legături externe
Site-ul oficial al artistului
Canal Youtube oficial al artistului Florin Chilian
Pagina Facebook oficială a artistului Florin Chilian
Florin Chilian ii răspunde bloggerului Theodor Paleologu
Florin Chilian: Adrian Iorgulescu, fostul Ministru al Culturii, din nou în atentia DNA pentru Achizițiile Programului „Sibiu, Capitală Europeana"
Un decretel si o chitara, 12 august 2004, Doru Cobuz, Jurnalul Național
Interviuri

"Textele si muzica mea nu vin asa, dintr-o experienta extrasenzoriala, ci din viata mea", Formula AS - anul 2003, numărul 558
Florin Chilian: Nu mi-am inselat niciodata partenera, 29 octombrie 2007, Alice Nastase, Revista Tango
Interviu cu Florin Chilian: «Evident că sunt violent!», 23 aprilie 2010, Adevărul
Florin Chilian: "Am muncit mult ca să ajung controversat", 21 noiembrie 2011, Laura Ganea, Adevărul
Chilian sau o viata pe partia intamplarilor, 5 septembrie 2005, Claudia Daboveanu, Jurnalul Național
Videoclipuri

Melodia Zece
Florin Chilian - Interviu CNN
Florin Chilian rememorează copilăria grea
Note
^ a b c d e f g h Un decretel si o chitara [1]
^ a b c d e Un decretel si o chitara [2]
^ a b c să câștigi și locul întâi pe țară la ”Cântarea României”[3]
^ a b Biografie Florin Chilian[4]
^ a b Zece a fost primul videoclip românesc care a facut milionul și zece milioane de vizualizări pe YouTube.[5]
^ a b Florin Chilian va primi Discul de platină pentru Zece[6]
^ Florin Chilian primește Discul de Aur pentru Iubi [7]
^ a b Albumul „Iubi - Interfață la realitate“ Discul de aur, Discul de platină [8]
^ a b Albumul „Iubi - Interfață la realitate“ Discul de aur, Discul de platină [9]
^ Editura „Luna PR & Events“ [10]
^ Lansat în octombrie 2017, albumul Pre@Clasic își propune să aducă muzica de cameră [11]
^ Un nou stil muzical: hituri pop, doină, tango și manea preclasică. Muzică de cameră în concertul inedit Pre@Clasic [12]
^ Din acelasi motiv fac o emisiune la Radio Romania-Tineret, de marti pina joi, intre orele 23.00 si 01.00. [13]
^ presa: Marius Tuca, Ion Cristoiu, Tudor Octavian, Mircea Cartarescu, Marian Nazat, Lucian Avramescu, Dan Constantin, Andrei Bacalu, Marina Constantinoiu, Victor Ciutacu, Valentin Zaschievici, Radu Tudor, Valentin Stan, Mircea Badea, Florin Chilian [14]
^ a b din 20 de concerte susținute, 16 au avut un scop caritabil.[15]
^ Din 2001, din 20 de concerte susținute, 16 au avut un scop caritabil.[16]
^ Asociația Autism România împlinește 10 ani. Florin Chilian și Berti Barbera[17]
^ Florin Cchilian, Victor Ciutacu ȘI Gigi Becali, Front comun pentru salvarea lui Sebastian [18]
^ Concert caritabil Florin Chilian și Mihai Mărgineanu la Constanța [19]
^ 218 minori și tineri își petrec anii în Penitenciarul Tichilești [20]
^ Pentru totalitatea operelor sale muzicale este compozitor, textier și interpret.[21]
^ Florin Chilian, singurul muzician român ce a devenit membru al Uniunii Muzicologilor Britanici [22]
^ Locul I la Festivalul de muzică folk Om Bun [23]
^ Locul I la Festivalul de muzică folk Om Bun[24]
^ Albumul „Autistul, nu-l mai goniți pe Brâncuși!“ Discul de aur, Discul de platină [25]
^ Best Male“ 2008 Florin Chilian cu melodia „Chiar dacă“ de pe albumul „Iubi - Interfață la realitate“ [26]
^ „Albumul anului 2017“ pentru „Pre@Clasic“ [27]
^ Cu un pas înainte (2007) ProTV.[28]

Read more...